Boya ve kaplama sektörünün en önemli buluşma noktası: paintistanbul & Turkcoat Fuarı 7 bin ziyaretçi ağırladı!
Tüm dünyada 164 milyar dolarlık boya ve kaplama sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri olarak kabul edilen paintistanbul & Turkcoat Fuarı, dört yıllık aranın ardından sektör profesyonelleri ve tüketicileri 8’inci kez bir araya getirdi.
17-19 Mart tarihleri arasında, 3 gün boyunca İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşen fuar; Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) ve Artkim Fuarcılık iş birliğiyle düzenlendi. 200’ü aşkın katılımcı firmanın yer aldığı ve Avrupa, Uzak Doğu ile komşu ülkelerden yabancı katılımcıyla açılan fuar, 80 farklı ülkeden 1.118’i yabancı olmak üzere 7.211 sektör profesyonelini ağırladı.
Ziyaretçiler, fuarda yenilikçi ürün ve hizmetler ile en güncel gelişmeleri yakından inceleme fırsatı yakalarken, yerel ve ulusal sektör paydaşlarıyla da 4 yıllık aranın ardından bir araya gelerek iş bağlantılarını kurma ve güçlendirme olanağı buldu.
“Türk boya sektörü, Avrupa’nın en büyük pazarları arasında yer alıyor”
Açılış konuşmalarını BOSAD Başkanı Akın Akçalı, ARTKİM Fuarcılık İcra Kurulu Başkanı Cengiz Yaman, Fuar Düzenleme Komitesi Başkanı Hakan Ünel, İKMİB Başkanı Adil Pelister ve ATO Başkanı Gürsel Baran’ın gerçekleştirdiği Paintistanbul & Turkcoat Fuarı’na dair görüşlerini paylaşan Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sayın M. Akın Akçalı;
“Türk boya sektörü; üretim kalitesi ve kabiliyetleriyle uluslararası standartları yakalamış ve dünyanın birçok noktasına ihracat gerçekleştiren son derece önemli bir sektördür. Ülkemiz, Avrupa genelindeki 5. büyük boya üreticisi olmasının yanı sıra, giderek artan üretimi ve teknolojik alt yapısı ile kendi bölgesinde uluslararası boyutlu sektörel bir güç olma hedefi doğrultusunda ilerlemektedir.
Bugüne dek yaşadıkları global ve yerel tüm kriz anlarından daha da güçlenerek çıkan Türk boya sanayicileri, özellikle pandemi dönemini daha büyük başarıyla geride bıraktı. İnşaat boyaları alanında 2020 yılını 515 bin ton hacim ile kapattık, 2021′de ise ilerlememiz devam ederek 628 bin ton hacme ulaştı.
Bu ivme ihracatta da sürdü, Türk boya sektörü ihracatı 875 milyon dolardan 1,1 milyar dolara ulaştı. Dünyada diğer ülkelerin tonajları düşerken Türkiye’nin üretiminde büyük artış gözlendi.
Türk boya sektörü olarak 164 milyar dolarlık küresel boya ve kaplama pazarının yaklaşık %2’sine hakim durumdayız. Bu bağlamda sektörün bütün hammadde, makine, ekipman ve üretim teknolojileri ihtiyaçlarına karşılık bulabilmesi adına ideal bir platform sunan paintistanbul & Turkcoat 2022 Fuarı da üretici ile alıcı arasında bir kez daha önemli bir köprü görevi haline geliyor.” dedi.
Sektöre dair müjdeli haber
BOSAD Başkanı Akın Akçalı konuşmasında, 1992 yılında kurulan ve dünya boya sektörünün temsil edildiği World Coatings Council’in (Dünya Boya Birliği) her yıl düzenlediği yıllık değerlendirme toplantısının da hem BOSAD’ın 20. kuruluş yıldönümü hem de Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında, Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenleneceğini açıkladı.
Türkiye, fuarlar için çok büyük potansiyel taşıyor
Açılışta konuşan Artkim Fuarcılık İcra Kurulu Başkanı Cengiz Yaman ise, yeni dönemde birçok yeniliği de bünyesine katan paintistanbul & Turkcoat 2022 Fuarı ile ilgili bilgiler vererek, pandemi sürecinin her ülke gibi ülkemizi de etkilediğini ancak Türkiye’nin dinamik yapısı nedeniyle fuar sektöründe çok hızlı bir toparlanma yaşandığını ifade etti.
Cengiz Yaman fuarların, pandemi öncesinde olduğu gibi yine hem sektörü bir araya toplayan hem de yurt içi ve yurt dışı odaklı, yüksek hacimli iş birliklerine olanak sağlayan ortamlar olduğunu belirterek bu yıl düzenlenen fuardaki yenilikler hakkında bilgi verdi:
“Fiziki fuarın bitiminden itibaren 3 ay boyunca erişime açık kalacak sanal fuar platformumuz ve allArtkim isimli mobil uygulamamız, bu fuarımızda da aktif. Bu sayede firmalar için uzun süreli iletişim imkanı ve yüksek marka görünürlüğü sağlamayı hedeflerken, ziyaretçiler için de zaman kısıtlaması olmaksızın ihtiyaçlarına yönelik olarak firmalar hakkında bilgileri görüntüleme ve online toplantı yapma imkanı sunuyoruz.” dedi.
İş dünyası temsilcileri, sektörün gösterdiği ilgiden memnun
İKMİB Başkanı Adil Pelister, ATO Başkanı Gürsel Baran ve BOSAD Fuar Düzenleme Komitesi Başkanı Hakan Ünel de konuşmalarında ülkemizin üretim ve ihracat gücüne dikkat çekerek, sektörün pandemi etkilerini artık iyice geride bırakmaya başladığını belirttiler.
İKMİB Başkanı Pelister, Türkiye’nin başta boya sektörü olmak üzere kimya endüstrisinde dünyada söz sahibi bir konumda olduğunu, ATO Başkanı Baran ise, sağlanan teşvikler doğrultusunda üretim sahasının Anadolu’da farklı noktalara yayılmaya devam ettiğini vurguladı.
Fuar Düzenleme Komitesi Başkanı Hakan Ünel ise, 4 yıl aradan sonra Türk ve yabancı ziyaretçilerin ağırlanacağı fuara olan ilgiden duydukları memnuniyeti belirterek, 2024 yılında düzenlenecek fuarda, iş birliklerinin daha da artacağına olan inançlarını dile getirdi.
3 özel panel, 11 ayrı sunum
Fuarla eş zamanlı düzenlenen konferans etkinliğinde ise sektörün önde gelen isimlerinin moderatör ve konuşmacı olarak yer aldığı üç özel panel ve 11 farklı konuda bilgilendirici sunumlar gerçekleştirildi. Panel ve sunumlar, kimya sektörünün tek yayın platformu Turkchem TV Youtube kanalından da kalıcı olarak takip edilebiliyor.
Son Duyurular
6. Uluslararası Kompozit Fuarı olan ‘MEET4COMPOSITE’ 10-12 Ekim 2024 tarihleri […]
Kimya sektörünün ihracatta çatı kuruluşu İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) iş birliği ile şirketler için tehlike oluşturan iklim değişikliğine karşı mücadelede boya sektörünün geleceğine ışık tutacak “Türk Boya Sektörü Sürdürülebilirlik Raporu” hazırlandı.