Boya Fırçası ve Rulo Temizliği Rehberi
Su bazlı boyalarla çevre sorunlarına neden olabilecek alışkanlıkların önüne geçilmesi amacıyla bu rehber hazırlanmıştır.
20 yılı aşkın bir süredir, kaplama endüstrisi, dekoratif pazar için solvent bazlı kaplamalardan su bazlı alternatiflere büyük ölçüde geçiş gerçekleştirilmiştir. Bu solventlerin (uçucu organik bileşikleri; VOC’ler) havaya daha küçük emisyonlarına yol açmıştır. Su faz olarak kullanılmasına rağmen, su bazlı boyalar hala kimyasal karışımlardır. Artık neredeyse hiç solvent yaymayan boyaların çevre sorunları yaratabileceği başka emisyon yolları (su gibi) vardır.
Boya, evleri, okulları, ofisleri, hastaneleri vb. yerleri güzelleştirmek ve korumak için kullanılır. Boya için tıpkı diğer kimyasalları ve bunların karışımları için olduğu gibi Avrupa çevre mevzuatı geçerlidir. Boya üreticileri yasal yükümlülüklere uymak için üzerinde düşeni yapmış olmakla birlikte, ürün kullanıcılarının da (boyacılar) dikkat etmeleri gereken kısımlar bulunmaktadır. Bu nedenle boya kullanıcılarının boya atıklarını çevre duyarlı bir şekilde işlemeleri, fırça ve rulolarını uygun şekilde kullanmaları ve bakımlarını yapmaları önemlidir.
Boyama süreci
Tek renkli bir boya işi birkaç gün sürecek ise fırça ve rulonuzu gün içinde boya işiniz bittikten sonra temizlememenizi öneririz. Boyalı fırçaların ve ruloların basit bir şekilde muhafaza edilmesi, ardından boyama işine kolayca yeniden başlatılmasını sağlayacaktır. Bu boya ve temizleme suyunun dökülmesini öner.
Fırçanın Muhafazası
Boya içeren fırçayı hava geçirmez plastik bir poşete veya alüminyum folyoya sarın. Ertesi gün hemen boya işlemine devam edebilirsiniz. Folyo veya plastik poşet üzerinde kalan boya, ev çöpü olarak atılmadan önce tamamen kurutulmalıdır. Boyama etkinlikleri arasında daha uzun aralıklar için, fırçanın bir jel içinde tutulduğu özel bir saklama sistemi de kullanılabilir.
Rulonun muhafazası
Ortam sıcaklığında hava geçirmeyen plastik poşet içinde saklanan boyalı rulo birkaç güne kadar iyi durumda tutulabilir. Kullanılmayan süreden sonra rulo ile boya uygulamasına kolaylıkla devam edilir. Plastik poşet üzerinde kalan boya, ev çöpü olarak atılmadan önce tamamen kurutulmalıdır.
Boya işlemi bittiğinde
Boyama işi bittiğinde veya yeni bir renge geçiş yapılacaksa, temizlenmeden önce fırça ve rulolardan mümkün olduğunca boyayı, orijinal boya kabına aktarmanızı tavsiye ederiz. Çevre korumak için aşağıdaki talimatların izlenmesi tavsiye edilir. Gelecekteki boya işi için temizleme veya atma.
Fırçayı ve Ruloyu Temizleyin
Su bazlı boya kullandığınız için temizlik (kalan boyanın çıkartılması) su ile yapılmalıdır.
- Asla temizleme suyunu lavaboya dökerek temizlik yapmayın.
- Bunun yerine ılık su içeren bir kapta (yaklaşık 40 derece) fırçayı ve ruloyu 2 saat bırakın. Boyut olarak daha büyük olan silindirler, birden fazla temizleme döngüsüne ihtiyaç duyabilir.
- Fırça ve ruloyu kaptan çıkarın ve eski bir kağıtla veya kuru bir bezle kurulayın.
- Seyreltilmiş boyayı içeren su, atık toplama merkezleri aracılığıyla bertaraf edilmesi gereken kimyasal evsel atık olarak kabul edilecektir.
- Alternatif olarak, su buharlaşana kadar bekleyebilir ve kuru boya içeren boya kabı evsel atık olarak atabilirsiniz.
Fırça veya Rulo Atığı
Fırça veya rulonun tamamen kurumasını bekleyin ve evsel atık olarak atın.
Kalan Boya;
Boya işi tamamladıktan sonra, kalan boyanın bulunduğu kap hava geçirmez şekilde kapatılmalı ve sıcaklığın 0 derecenin altına düşmediği bir yerde saklanması gerekmektedir. Ayrıca zamanla boya kalitesinin düşebileceğini unutmayın.
Veya
Kalan boyaların ya kimyasal atık olarak doğru şekilde atılacağı ya da bunun için bir program varsa geri dönüşüme gönderilebileceği yerel atık toplama noktasına ulaştırın. Kalan boyaları asla kanalizasyona veya su yollarına dökmeyin.
KAYNAK
Son Duyurular
6. Uluslararası Kompozit Fuarı olan ‘MEET4COMPOSITE’ 10-12 Ekim 2024 tarihleri […]
Kimya sektörünün ihracatta çatı kuruluşu İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) iş birliği ile şirketler için tehlike oluşturan iklim değişikliğine karşı mücadelede boya sektörünün geleceğine ışık tutacak “Türk Boya Sektörü Sürdürülebilirlik Raporu” hazırlandı.